CURSUS INFORMATIEVAARDIG 2014

 

 

 

Inleiding Selecteren.

In het eerste deel "Zoeken/waar?" heb je gezien hoe en waar je kunt zoeken. Je zoekterm levert een paar of veel hits op, maar hoe moet je nu verder. Aan de hand van het thema "voedselverspilling" zullen we in dit deel laten zien hoe je zoektocht zou kunnen verlopen. Het is "zou kunnen", want het internet is steeds in beweging en wat op het moment dat ik zoek op mijn scherm komt, hoeft niet op jouw scherm te komen. Maar de kans is groot dat hetgeen ik gevonden heb ook in jouw zoeklijsten komt te staan.

Google resultaat.

Stel je vult "voedselverspilling" in in Google.

Je kunt het volgende resultaat krijgen:

Je ziet dat op het moment dat ik gezocht heb er 177.000 resultaten waren. De sites van de rijksoverheid lijken me wel betrouwbaar.

Ik krijg al direct informatie welk voedsel het meeste weggegooid wordt (melk en melkproducten, brood, groenten, fruit, sauzen, oliën en vetten), wat de kosten daarvan zijn, en in de Factsheet kan ik nog meer feitjes zien.
Op de site wordt alleen de top vijf van meest verspilde producten genoemd, maar er wordt een bron genoemd, (van Westerhoven, 2013).

In de bronnenlijst zie ik dat het gaat om het artikel met de titel "Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland" en Googelen hierop levert me het artikel op met veel detail informatie. Zo zie je, dat door gebruik te maken van een bronnenlijst, je snel meer informatie over het onderwerp kunt vinden.

Bij het zoeken op "voedselverspilling" in Google stond ook "Wageningen UR". Ook een betrouwbare bron. Op die site wordt m.b.v. een infografic gevisualiseerd waar voedsel verspild wordt.

Stel jij doet onderzoek naar voedselverspilling en je hebt dat afgebakend naar de catering (b.v. de catering binnen de HAN) dan kun je via de infografic naar meer informatie over voedselverspilling binnen de catering vinden met een erg informatief Youtube filmpje.
Maar deze informatie over voedselverspilling is vooral gericht op de bedrijfstak Catering. Die informatie is heel nuttig als jouw onderzoek daar net op gericht is, maar als jij een observatie onderzoek doet bij de catering van de HAN gericht op wat studenten weggooien (b.v hun brood) en wat uiteindelijk op het bord of in de kop achterblijft, dan zul je toch verder moeten zoeken.

Scholar.Google.nl

Naast Google.nl is er ook scholar.google.nl.

Met Google Scholar zoek je naar wetenschappelijke literatuur (zo staat het vermeld in de site van het studiecentrum). Het handige van gebruik van Google scholar is dat je je resultaten van je zoektochten kunt opslaan in je eigen bibliotheek. Dit is heel handig, want je zult merken dat je die site denk te kunnen onthouden, maar na een uurtje weet je niet meer welke URL het ook alweer was. Je moet wel een gmail account hebben, maar voor het B-cluster heb je die toch nodig om een online enquête te maken.

Een volgende zoekactie in "http://scholar.google.nl/" levert o.a een onderzoeksrapport op:

Voor het A-cluster kan ik door resultaten van meerdere sites te combineren, een aardig observatie lijstje maken om de observatieopdracht over verspilling van voedsel door gebruikers van de kantine aan de Laan van Scheut uit te kunnen voeren.

Voor B-cluster moet je voldoende informatie vinden om een enquête op te kunnen stellen, en de uitkomsten van je eigen enquête te kunnen vergelijken met wat in de literatuur gevonden is.

Voor het C-cluster ben je in eerste instantie in je literatuur op zoek naar informatie om te komen tot een goed conceptueel model.

Han Linker in Scholar.google.nl

Je kunt het zoekgebied van Google scholar uitbreiden met bibliotheken waar je lid van bent. Als student van de HAN ben je lid van HAN studiecentra. Deze bibliotheek voeg je als volgt toe aan het zoekgebied van Google Scholar.

Selecteer in Google scholar het wieltje van instellingen.

Selecteer "Bibliotheeklinks", vul "Hoge" of "Hogeschool" in het zoekveld in, en klik op het vergrootglas om te zoeken.

Vink in de gevonden resultaten "Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - HAN linker" aan.

Een zoektocht op "voedselverspilling" levert met deze instelling het volgende resultaat.

Aan "Han linker" kun je zien dat het eerste artikel ook in de bibliotheek van de HAN aanwezig is.

Het is handig om deze link op je Gmail account aan te maken, zodat in de toekomst automatisch in Google Scholar het Han studiecentra bezocht wordt vanuit elke PC waarop je inlogt.

Bibliotheek.nl

In het verleden kreeg je bij het zoeken in Bibliotheek.nl verwijzingen naar kranten. Nu is dat niet meer zo, maar onderstaand voorbeeld is toch nuttig omdat je vaak een korte samenvatting op internet vindt over een bepaald onderwerp in een krant, maar je niet het hele artikel mag inzien omdat je geen abonnement op die krant hebt.
Dit probleem kun je als volgt oplossen. De database "LexisNexis" die te vinden is in het studiecentrum van de HAN bevat vele zo niet alle kranten artikelen en is voor je als student gratis toegankelijk. Laten we aan de hand van het voorbeeld van de voedselverspilling deze zoektocht doen.

De uitkomst van zoeken op voedselverspilling bij zoeken op bibliotheek.nl was (nu worden alleen boeken en gidsen als uitkomst gegeven):

We zouden het artikel "Uit eten tegen voedselverspilling" uit de Volkskrant nader willen bekijken.

Zoeken in krant.

De Volkskrant geeft als enige een artikel met naam van de schrijver, en dat geeft mij het vertrouwen dat het een bruikbaar artikel is. Het artikel is alleen in de bibliotheek in te zien, zoals vermeld staat, maar via het studiecentrum van de HAN waarin de database "LexisNexis" is het artikel wel toegankelijk.

Ga naar de http://specials.han.nl/sites/studiecentra/ Klik op Databanken, en klik dan op zoeken of "Klik hier".

Zoek met <CTRL><F> op LexisNexis.

Selecteer LexisNexis en vul het scherm als volgt in om het artikel te zoeken (Titel kopiëren en tussen aanhalingstekens zetten zodat exact naar die titel gezocht wordt):

Het resultaat is:

Nu pas kunnen we gaan kijken of het artikel betrouwbaar en bruikbaar is voor ons onderzoek. Lezen we een klein stukje dan kunnen we al zien dat het om iets heel anders gaat dan wat wij beogen met ons voorbeeld observatieonderzoek.

Zouden we de betrouwbaarheid van het artikel willen onderzoeken dan kan googelen op de naam "Charlotte Huisman" meer informatie over haar kunnen opleveren waarop we nog beter kunnen beoordelen of het artikel betrouwbaar is.

Nu.nl

Er zijn sites die nieuws verzamelen van andere sites, en samenvattingen verenigen op hun site. Een van die sites is "NU.NL". Het kan handig zijn om hierop te zoeken, maar ga dan wel de betrouwbaarheid goed na. Vaak is die niet erg hoog. Laten we aan de hand van het voorbeeld van "Voedselverspilling" dit bekijken.

Zoeken op Nu.nl op voedselverspilling. Dan vind ik op het moment van het maken van deze cursus (ieder ander moment kan andere uitkomsten geven bij Nu.nl o.a.:

Dit lijkt me wel wat, omdat La Place misschien te vergelijken is met de kantine van de HAN.

Doorklikken levert me:

Om te kijken of de site betrouwbaar is klik ik door op "Rank a Brand Award 2013". Uiterlijk en reclame geven me niet direct vertrouwen in die site.

Een ander artikel dat bij mijn zoektocht gevonden wordt is:

Klik ik hier verder op door, dan kan ik zien dat de informatie van het Nederlandsplanbureau komt, wat weer vertrouwen wekt, maar waarvan nu bekeken moet worden of het wel bruikbaar is.

Op thema onderwerp zoeken.

Van de bedrijfskundige opleidingen heeft Facility management het meeste te maken met voedsel bereiding en verstrekking. Er is een tijdschrift speciaal gericht op de facility manager, het "Facilty management magazine" te vinden in de database van het studiecentrum van de FEM op.

Zoeken hier levert 54 artikelen op die niet allemaal bruikbaar (qua inhoud, maar ook qua betrouwbaarheid) hoeven te zijn. We zullen verder hierop ingaan.

Het eerste artikel geeft het volgende aan:

Er komt een werkgroep. De vraag is dan, is die werkgroep er al, en zijn er resultaten. Googelen op de naam van de werkgroep is dan een begin. (Wordt nu even niet in deze cursus voor gedaan).

Het tweede artikel:

Veel informatie geeft het artikel niet. Ook als ik na wil gaan wie de auteur is kom ik in de problemen. Googelen op auteursnaam levert iets op. Ik kom dan b.v op haar LinkedIn site, waar alleen staat dat ze "werknemer redactie is bij FMN". Zegt niet dat het betrouwbaar is.

Iets verder bij de gevonden items vind ik het volgende:

Het artikel lijkt zo op het eerste gezicht van toepassing op het observatie onderzoek over wat studenten weggooien aan voedsel binnen de HAN.

Aardig is te zien dat milieu centraal onderzoek heeft gedaan, waarnaar je kunt zoeken. Voor je operationalisatie kun je gebruiken dat het om goed eetbaar voedsel moet gaan, en dat daar in het algemeen rijst, pasta, aardappelen en brood wordt verstaan. Voor de Han Kantine zal dit wel anders liggen, maar je hebt wat vergelijkingsmateriaal.

Misschien heb je al gemerkt, het zoeken naar goede bronnen valt best tegen als je zoekt in kranten en algemene tijdschriften. Je zult aardig wat artikelen moeten bekijken en snel moeten oordelen of het wel of niet bruikbaar is.

Daarom is het soms efficiënter te kijken in wetenschappelijke tijdschriften en/of artikelen, of in databases met scripties zoals "Hbo kennisbank".

In de volgende paragraaf wordt ingegaan op "Skimmen en scannen".