CURSUS INFORMATIEVAARDIG 2014

 

 

 

Inleiding Skimmen en Scannen.

Het vinden van een document is al een hele toer. Er komen heel wat documenten voorbij vliegen in je zoektocht op internet, en naast dit onderzoek heb je als student ook nog andere dingen te doen. Handig is het als je wat tips krijgt om tot goede keuzes te komen.

De techniek van het snel lezen en beoordelen van een tekst heet skimmen en scannen. Als je op YouTube zoekt op deze termen krijg je veel filmpjes over dit onderwerp, te gebruiken en van toepassing op verschillende fases van je studie. Een voor deze cursus toepasselijk filmpje is onderstaand:

https://www.youtube.com/watch?v=RtcXr0_201A

Samengevat komt het op het volgende neer:

    Skim reading en scanning

  • Lees de titel
  • Lees de samenvatting (markeer info met markeerstift)
  • Zoek naar de opbouw (inhoudsopgave, enz.)
  • Blader door de tekst
  • Lees de paragraaf kopjes
  • Bekijk illustraties, modellen, schema's
  • zoek naar kernbegrippen, relaties en dimensies
  • Maak aantekeningen bij wat voor jouw probleemstelling belangrijk is.

 

Je gaat het skimmen en scannen oefenen aan de hand van het al bekende voorbeeld "Voedselverspilling". Zoeken op de zoekterm "voedselverspilling" levert gelukkig veel bronnen op, maar als je een onderwerp hebt waarbij het lastiger is ook maar iets te vinden, dan is het van belang een goed schema met alternatieven, verbredingen of beperkingen zoals besproken in "Zoeken/Waar?" te hebben.
We beginnen de zoektocht naar "Voedselverspilling" in de database "HBO kennisbank".

HBO Kennisbank.

De database van HBO Kennisbank bevat scripties en artikelen van hogescholen in Nederland.
Deze Scripties en artikelen worden, mits ze een cijfer hoger of gelijk aan een 7, gepubliceerd in de database van "HBO Kennisbank".

Daarom zou je verwachten dat dit altijd goede bronnen zijn (omdat ze hoger dan een 7 scoren), maar het is toch raadzaam om ze kritisch te bekijken. In de loop der jaren is de lat voor onderzoek binnen het HBO hoger komen te liggen. Bovendien is er ook nog altijd een verschil tussen de ene opleiding en de andere.

Het zoeken op "voedselverspilling" in de database "HBO Kennisbank" levert je het volgende op:

Het eerste artikel lijkt aan te sluiten, het gaat o.a. om consumentengedrag. Door op de titel te klikken komen we in het volgende scherm:

Er zijn twee bestanden bijgevoegd, het rapport zelf en de bijlagen.
Het doel van dit onderzoek is direct te zien, en je kunt op basis daarvan besluiten of je daadwerkelijk het rapport gaat lezen. Je ziet zelfs een waardering (als die al gegeven is) die ook iets zegt.
Mijn bedoeling is niet om een oordeel over het rapport te vellen, maar aan te geven hoe je te werk gaat om te kijken of dit rapport iets voor jou is. Dus ik geef niet aan of ik het een goed of slecht rapport vind. Voor de beoordeling van bruikbaarheid kijk ik o.a. naar de volgende punten.

 

HAN Quest

Met HANQuest zoek je in alle databases tegelijk, dat kan soms handig zijn.

HANQuest vind je op startpagina van het studiecentrum. Vul de zoekterm "voedselverspilling" hier in en klik op het vergrootglas om te zoeken.

Je krijgt dan het onderstaande scherm:

Afhankelijk of je dit op de HAN doet of thuis zie je of je gastgebruiker bent of niet. Als gastgebruiker heb je minder rechten. Meld je daarom altijd aan met je HAN account.

Onder de zoekresultaten zie je een korte samenvatting. Al de gevonden artikelen blijken ook in te zien, door op "View this record from OAlster" te klikken. Doe je dat dan kan het skimmen en scannen beginnen. Doe dit op vergelijkbare manier als bij voorgedaan bij HBO Kennisbank en gebruik de aandachtspunten van de inleiding.

Vervolg zoeken.

Zoek ik op de Engelse termen "Food waste in schools" dan krijg ik het volgende scherm.

Wat je ziet is dat er van het ene artikel wel een digitale versie aanwezig is, en van het andere artikel niet. Voor dat laatste artikel moet ik, als het me interessant lijkt naar de bibliotheek. Daar moet ik het aanvragen. Bij klikken op "No Fulltext" krijg je het volgende n.l. te zien.

Academic Search Complete.

Kies je voor deze database, dan zul je merken dat er weinig Nederlandse artikelen in staan, en wordt je wel gedwongen engelse zoektermen te gebruiken.
De zoekterm "Voedselverspilling" levert b.v. geen enkele resultaat.

Maar voeren we nieuwe Engelse zoektermen in, en maken we gebruik van zoekoperatoren dan kun je de volgende resultaten krijgen.

Je hebt dan dus meer dan 14.000 zoekresultaten. Dat is wel erg veel.

We kijken of we de opdracht iets meer kunnen verfijnen. Het observeren vindt plaats in de kantine. Waarschijnlijk zal dat het meeste tijdens de lunch gebeuren. Een mogelijke zoekopdracht zou kunnen zijn:

Dit levert me nog 206 artikelen op.

We kunnen nog verder beperken door ons onderzoek op school plaats te laten vinden.

Door te scrollen door de site zien we of er wel of niet digitale versies aanwezig zijn.

Het derde artikel lijkt wel interessant. Door erop te klikken krijgen we volgend scherm.

Naast algemene gegevens en uittreksel zien onderaan in het scherm een DOI code. De DOI code is de wetenschappelijke variant van het ISBN nummer. De DOI code zegt ook iets over de betrouwbaarheid. Een artikel met een DOI code is betrouwbaar want voordat iets gepubliceerd wordt in een wetenschappelijk tijdschrift wordt het door deskundigen beoordeeld.

Om de inhoud van het artikel te zien, zoeken we op de titel van het artikel in "http://scholar.google.nl/". Dit levert het volgende resultaat:

Je ziet dat het artikel 20 keer in andere artikelen geciteerd is. Het aantal keren dat een artikel genoemd wordt als bron in een ander artikel zegt iets over de betrouwbaarheid van het artikel. Twintig keer is best veel.

Door te klikken op [HTML] van nih.gov kom je bij een groter deel van de bron. Door op de titel te klikken krijg weer andere informatie over de bron. Probeer dit uit.

Afsluiting paragraaf.

Skimming en scannen is een techniek die je moet toepassen om snel te kijken of een artikel wel of niet geschikt is voor jouw onderzoek. Wat je vooral in de paragraaf geleerd hebt, is dat je tijdens je zoektocht skimt en scant, maar dat je vervolgens doorgestuurd wordt naar een volgend artikel.
Het zoeken, skimmen en scannen is erg verbonden met elkaar, en kan niet los van elkaar gezien worden. Heb je dan iets gevonden, archiveer het dan. Je denkt dat je later een gevonden webpagina makkelijk kunt terug vinden. Mijn ervaring is dat dit niet zo is, ook al gebruik je de "geschiedenis" opgeslagen in mijn browser.
Kopieer daarom de URL van een mogelijk geschikte internetsite direct naar een "Word" bestand, of gebruik een programma als "evernote" om snel verwijzingen en aantekeningen in te plaatsen. Ook kun je gebruik maken van de eerder genoemde service bij Scholar.google.nl

Misschien nog een laatste tip, bij het doorzoeken van artikelen en scripties, gebruik veelvuldig de zoekfunctie <CTRL><F>) om op specifieke woorden in je tekst te zoeken.